Eikenprocessierups

Van half mei t/m eind augustus kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Deze ‘jeukrups’ komt voor in eikenbomen. De eitjes met de rupsen komen in mei uit. Na een paar vervellingen krijgen de rupsen brandharen en gaan zij nesten maken. Dat is het moment waarop aanraking met de haren jeuk kan veroorzaken. Op deze pagina leest u wat de gemeente doet om de eikenprocessierups te bestrijden, hoe u de rups herkent, waar u melding van de rups kan maken, hoe u ongemak kan voorkomen of verminderen.

Eikenprocessierups in de openbare ruimte

De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimten en bestrijdt de eikenprocessierups langs doorgaande wegen, fietspaden, groen bij scholen en speelplaatsen. De gemeente kan niet direct alle overlast wegnemen.

Daar waar de rupsen zijn aangetroffen, worden de eikenbomen afgezet met een rood/wit lint om te waarschuwen. Vervolgens wordt uit alle meldingen een keuze gemaakt waar de nesten worden verwijderd. Locaties waar veel mensen komen, krijgen voorrang. Aan bestrijding wordt geen hoge prioriteit gegeven.

Eikenprocessierups op eigen terrein

Heeft u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen? Ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij de gemeente.

Melding maken

Ziet u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Maak hier een melding bij de gemeente of (op werkdagen) telefonisch via (0228) 360 100. Het is verstandig om afstand te houden en de rupsen niet te storen.

Melding maken van eikenprocessierups

De eikenprocessierups is ongeveer 3 cm, is grijsgrauw met lichtbruine zijden en heeft lange witte haren. Regelmatig wordt de eikenprocessierups verward met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en met een dicht wit zijdespinsel bedekken. De eikenprocessierups zit vooral op eikenbomen. Spinselmotten hebben geen brandharen en leveren geen ongemak op voor de mens.  

 De reacties kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Van lichte huidirritaties tot hevige jeuk die tot twee weken aanhoudt. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties (slikklachten) en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Om de ogen te beschermen, kunt u een (zonne)bril opzetten. 

Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven. 

  1. strip als eerste de huid schoon, met breed plakband, om de brandharen eraf te halen. Zo kunnen de brandharen zich niet verder kunnen verspreiden. Was je kleding op 60 graden of strip ze schoon met een plak-roller. Gooi de band van de roller weg in de restafvalbak. Raak deze niet met je handen aan.
  2. was je haren goed en ga onder de lauwe douche
  3. koel je huid met kurkuma zalf, dat verkoelt, stilt de jeuk en helpt huidontstekingen te verminderen

Als de brandharen in je oog/ogen zijn gekomen, heb je het ingeademd of heb je ernstige klachten, neem dan contact op met de huisarts.